In Blog 2 bespraken we het belang van zelfbewustzijn in leiderschap. Vandaag deel ik mijn persoonlijke ervaring over hoe zelfbewustzijn mijn leiderschap heeft getransformeerd, vooral na een ingrijpend trauma in 2012. Dit markeerde het begin van een diepgaande reis naar zelfkennis, die zowel mijn persoonlijke leven als mijn professionele carrière drastisch heeft beïnvloed.

De verbinding met mezelf en anderen

Na mijn traumatische ervaring startte mijn reis naar binnen. Ik ontdekte dat authentiek leiderschap begint met zelfbewustzijn, en dat echte verbinding met anderen voortkomt uit het begrijpen van mijn eigen waarden en overtuigingen. Deze transformatie leidde tot een dieper zelfbewustzijn en groter vertrouwen in mezelf, wat vervolgens zorgde voor sterkere relaties met mijn omgeving.

Empathie door schaduwwerk

Een belangrijk onderdeel van mijn reis was het verkennen van mijn schaduwkanten—de verborgen, vaak onbewuste aspecten van mezelf die invloed hebben op mijn gedrag. Schaduwwerk richt zich op deze binnenwereld en helpt om de onbewuste patronen te ontdekken die ons gedrag en denken sturen. Veel van wat we doen gaat immers op de automatische piloot. Door bewust stil te staan bij mijn automatische reacties, ontwikkelde ik meer empathie voor mezelf en voor de ervaringen en reacties van anderen. Dit leidde tot een dieper begrip van wie ik werkelijk ben, en stelde me in staat om ook anderen te zien voor wie ze werkelijk zijn. Uiteindelijk ontstonden er hierdoor vollere, oprechtere relaties, zowel op het werk als privé.

Stressmanagement door lichaamswerk en mindfulness

Lichaamsbewustzijn speelde ook een cruciale rol in mijn transformatie. Emotioneel Lichaamswerk is een methode waarin door middel van gerichte lichaamsoefeningen en introspectie getracht wordt om zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid te verbeteren. Door deze technieken, in combinatie met mindfulness, leerde ik signalen van stress sneller herkennen en rustiger reageren op uitdagende situaties. Dit bevorderde niet alleen mijn eigen veerkracht, maar zorgde er ook voor dat ik een kalmere en meer ondersteunende houding naar mijn omgeving ontwikkelde.

Praktische handvatten voor jouw leiderschapsreis:

  • Reflectie: Neem de tijd voor gestructureerde zelfevaluatie van jouw waarden en gedrag. Door regelmatig te reflecteren, krijg je meer inzicht in wat jou motiveert en waar je nog kunt groeien.
  • Schaduwwerk: Probeer je automatische reacties en onbewuste patronen te ontdekken. Dit kan je helpen om conflicten effectiever te benaderen en empathischer te reageren op anderen.
  • Lichaamsbewustzijn: Integreer lichaamswerk in je dagelijkse routine om sneller kalmte en balans te vinden. Dit kan je helpen om beter om te gaan met stress en veerkrachtiger te worden in uitdagende situaties.

Zelfbewustzijn en authentiek leiderschap zijn geen snelle oplossingen, maar een voortdurend proces van leren, ontdekken en groeien. In Blog 4 gaan we dieper in op hoe kernwaarden en cultuur het fundament vormen voor succes binnen organisaties.

#Leiderschap #VerbondenLeiderschap #Zelfbewustzijn #Organisatiekunst